CCP

Diagnostiek en dynamisch assessment om doelen en richting van behandeling en communicatie ondersteuning te bepalen.

Kansen bepalen om beter te communiceren

Er is altijd behoefte om te communiceren, ook als je niet kunt spreken.  Er zijn verschillende (technologische) hulpmiddelen om de communicatie te ondersteunen, maar hoe maak je een keuze uit deze opties? Wat is de best passende ondersteuning en wat kan de sociale omgeving doen om gelegenheden en kansen voor communicatie te creëren?

Oplossing

Door het maken van een Communicatie Competentie Profiel (CCP) worden beperkingen, belemmeringen, vaardigheden en mogelijkheden van zowel de cliënt als de omgeving in kaart gebracht.

Als eerste wordt er een uitgebreide analyse uitgevoerd. Op basis van interviews, observaties en dossieranalyse wordt een beeld gemaakt van de communicatieve mogelijkheden en mogelijke ondersteuningsvormen.
Daarna volgt een advies voor de best passende communicatie ondersteuning. Hierbij wordt rekening gehouden met de (on)mogelijkheden en communicatiebehoeften van de cliënt en zijn/haar communicatiepartners.

Passende ondersteuning

Bij Milo gaan we uit van wat iemand nog wel kan en daarbij zetten we de omgeving en passende technologie in. We erkennen de beperkingen en belemmeringen, stellen vast welke vaardigheden er nu al zijn en wat de aangrenzende mogelijkheden zijn. Op basis daarvan kiezen we de best passende ondersteuning voor sprongen voorwaarts

Het gezichtspunt van Daan

Hoi, ik ben Daan en ik ben 8 jaar. Ik ben geboren met het syndroom van Down en kan niet zo goed horen. Ik ga naar KDC ‘De Regenboog‘ in een dorp in de buurt. Hier leer ik gebaren en omdat papa en mama deze thuis ook gebruiken ken ik er al best veel. Praten gaat niet zo goed, alleen mensen die me goed kennen weten meestal wat ik bedoel. Ik word vaak verkeerd begrepen. Op het KDC heb ik pas een uitgebreid onderzoek gehad om te kijken wat ik kan. Het is toch best moeilijk voor de mensen op het KDC om met papa en mama mee te denken over oplossingen op communicatiegebied. Daarom ben ik aangemeld bij Stichting Milo. Zij hebben een Communicatie Competentie Profiel voor en over me gemaakt. Hierin staat beschreven wat ik en mijn omgeving goed kunnen, wat moeilijker is en wat we nog kunnen leren. Door de concrete adviezen die we hebben gekregen gaan papa en mama nu samen met de logopediste van school oefenen met plaatjes en foto’s op een iPad. Omdat ze me al zo goed kennen is verdere begeleiding niet nodig en kunnen we zelf weer verder!

Aanvullende informatie