Zingen met je handen, voor iedereen!

Samen liedjes zingen is leuk! Gebaren daarbij gebruiken helpt en hoort bij ondersteunde communicatie. 

Je herinnert je vast nog wel die liedjes van vroeger, toen je net op school zat. Liedjes waarvan je nog steeds de tekst kent, maar waarvan je ook nog de bijbehorende gebaren weet. Denk maar eens terug aan: ”In de maneschijn”.

Nederlands met Gebaren

Binnen Stichting Milo wordt, naast inzet van communicatie ondersteunende hulpmiddelen, ook gebruik gemaakt van het Nederlands met Gebaren (NmG). Vooral bij het aanbieden van nieuwe woorden en begrippen, maar zeker ook in combinatie met liedjes. Ondersteunende gebaren zijn van belang voor slechthorende kinderen, maar ook voor kinderen die problemen hebben met het begrijpen van gesproken taal, kinderen die moeilijk kunnen spreken of moeilijk de interactie kunnen aangaan, hebben ondersteunende gebaren grote meerwaarde.

Visuele informatie meegeven

Gebaren maken helpt en hoort bij ondersteunde communicatie, ook als een kind niet zelf kan of misschien wil gebaren. Dit doordat we door het gebaren van enkele woorden uit een zin langzamer gaan praten. We geven de ander visuele informatie mee bij de woorden die we gebruiken. Zo krijgen de woorden die we uitspreken meer betekenis en geven wij de ander meer tijd om woorden te verwerken. Ook krijg je makkelijker (oog)contact met elkaar. Gebaren kun je ook samen maken door elkaars handen vast te pakken. Bewegen maakt je actief, dus is het ook goed voor de aandacht.

De verwijzende functie van liedjes

Door liedjes met gebaren te combineren zorgen we dat de ander betrokken is en blijft en krijgt degene meer informatie over de onderlinge relatie van begrippen. Muziek en zang op rijm worden sneller opgeslagen in het geheugen dan gesproken taal en dat maakt het tevens een mooie ingang om activiteiten te leren herkennen. Liedjes krijgen dan een verwijzende functie. Zo kan je dus makkelijk een liedje gebruiken om een activiteit aan te kondigen of juist af te ronden. Zing liedjes die gekoppeld zijn aan een dagplanning, dit zorgt voor overzicht, voorspelbaarheid en je bereid de ander voor op de overgang naar een volgende activiteit.

Deze verwijsliedjes verwijzen dus naar specifieke activiteiten, ronden een activiteit af of verwijzen naar de dagplanning om daar te gaan kijken wat de volgende activiteit is.

De verwijzende functie van liedjes

Liedjes zijn leuk en gebaren kan iedereen leren! Er zijn genoeg manieren om gebaren te leren om thuis te gaan gebruiken. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande linkjes maar eens:

Kinder gebarenapp

Gebaar van de dag

Nederlands Gebarencentrum

Baby en kindergebaren

Basiskennis van gebaren