Oktober: de maand van de ondersteunde communicatie

Oktober OC-maand 2023: ‘Wat zeg JIJ?’ 

Wereldwijd is oktober dé maand van de ondersteunde communicatie (OC). We noemen dit ‘oktober OC-maand’.

Het doel van deze campagnemaand is om het bewustzijn van ondersteunende en alternatieve communicatie te vergroten en het publiek te informeren over de vele verschillende manieren waarop mensen communiceren met behulp van ondersteunde communicatie. Ook dit jaar besteedt Milo hier de hele maand oktober aandacht aan.

Het thema voor 2023 is:

‘Wat zeg JIJ?’
Deel je meest waardevolle OC-moment met ons!

Wat kun je verwachten tijdens oktober OC-maand?

Wanneer je kennis maakt met ondersteunde communicatie (OC) kan het zijn dat niet alles meteen volgens plan verloopt. Het is nieuw, anders en je moet je weg erin vinden. Wat werkt wel voor je en wat werkt niet?

Dit kan zo zijn voor de OC-gebruiker die voor het eerst een hulpmiddel gebruikt, maar natuurlijk geldt dit ook voor de communicatieparnter(s). Soms levert dit frustratie op, maar het kan ook positieve ervaringen opleveren. Mooie en warme momenten.

Deel je verhaal en win een OC-pakket!

Mooi hè, het Milo OC-pakket. Het kan zomaar van jou worden!

Daarvoor hoef je alleen maar jouw mooiste, leukste, gekste, ontroerendste, waardevolste OC-moment met ons te delen. Deel je ervaring, in foto of video, met ons. Wij zijn echt superbenieuwd. Je kunt je foto of video delen via communicatie@stichtingmilo.nl of via een persoonlijk bericht via onze Facebook (StichtingMiloOC) of Instagram (@stichtingmilo).

Wat zit er in het OC-pakket? 
In het pakket zit: een spraakknop, een pratend fotoalbum, een script en twee keer een Visual Scene Display. We geven vier pakketten weg. Dus niet aarzelen en doe mee!

OC in de spotlight

Tijdens de oktober OC-maand plaatsen we iedere donderdag een OC-tip met de OC-hulpmiddelen uit het OC-pakket. Hoe vertel jij jouw verhaal? De OC-tips plaatsen we op onze social mediakanalen en op onze website.

Interactieve voorleessessies met OC

Tijdens de oktober OC-maand vindt ook de Kinderboekenweek plaats. En daar zijn we blij mee! We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om interactief voor te lezen met ondersteunde communicatie.

Gelukkig is ze er weer bij: Juf Jolijn! Ze gaat weer interactief voorlezen met OC. Dit keer leest ze voor uit het prentenboek van het jaar 2024: “Help! Een verrassing!” van Miriam Bos.

Doe je ook mee? Ook leuk voor het hele gezin of de hele klas. Meld je snel aan voor een van de voorleessessies.

Interactieve voorlezen met OC

 

ISAAC: oktober OC-maand

ISAAC, Internationale Vereniging voor Augmentatieve en Alternatieve Communicatie, heeft de maand oktober wereldwijd uitgeroepen als de maand waarin ondersteunde communicatie extra aandacht krijgt. ISAAC heeft dit jaar als thema gekozen: “Say what? Sharing your most memorable moments with AAC", en roept op om deze bijzondere momenten met de wereld te delen. Want bij OC kunnen er zomaar tijdens het leren, gebruiken, ondersteunen en onderzoeken, onverwachte dingen gebeuren.  Mensen worden aangemoedigd om hun verhalen met de wereld te delen om problemen onder de aandacht te brengen, het bewustzijn te vergroten en gedeelde ervaringen met OC te vieren. Stichting Milo sluit zich hier graag bij aan.

Meer informatie over ISAAC en de oktober OC-maand kun je hier bekijken.