OC evenementen in Oktober

Oktober is de maand waarin jaarlijks, wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor mensen die door een stoornis of beperking voor hun dagelijks functioneren afhankelijk zijn van Ondersteunde Communicatie (OC).

Dit is een initiatief van ISAAC, de ‘International Society for Augmentative and Alternative Communication’. Stichting Milo, als zelfstandig behandelcentrum voor OC, ondersteunt dit jaarlijkse oktober-‘AAC-Awareness’ initiatief van ISAAC.

In oktober start Milo met een nieuwe ComOOK groep voor ouders van jonge kinderen en je kunt een workshop van ons volgen. Enablin+ organiseert een pilottraining waar zowel ouders als professionals aan deel kunnen nemen.

ISAAC

In 2007 heeft ISAAC voor het eerst de Internationale Maand AAC[1] Awareness gevierd. In ’t Nederlands is AAC bekend als Ondersteunde Communicatie (OC) en Totale Communicatie (TC).OC betekent dat alle mogelijke communicatievormen en middelen worden ingezet om (nog resterende) communicatieve vaardigheden van mensen zo optimaal mogelijk te maken. TC is de aanduiding die aan OC voorafging, uit het dovenonderwijs afkomstig is en nu vooral binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt gebruikt. OC/TC wordt ingezet bij mensen, die niet of nauwelijks spreken en bij mensen die moeite hebben met het waarnemen, verwerken en begrijpen van gesproken taal, schrift of gebarentaal. Met de wereldwijde AAC-maand wil ISAAC het bewustzijn van OC verhogen door het publiek te wijzen op het belang van communicatie voor het dagelijks functioneren. Daarnaast wil ISAAC informeren over de verschillende manieren waarop mensen communiceren door middel van communicatieapparatuur. Lees meer over ISAAC en de AAC-Awareness Month en over ISAAC-NF, de Nederlands-Vlaamse tak.

Milo workshop

 Op 13 oktober 2016 geeft stichting Milo de workshop ‘Hoe maak je contact met een kind met communicatieve beperkingen?’ tijdens een symposium van Kids2Care en Villa Vivre. Het symposium Net dat beetje extra is gericht op iedereen die een ziek kind net wat meer willen bieden.  Het programma start om 9:45 uur in Cultureel Centrum Jan van Besouw, Thomas van Diessenstraat 1, 5051 RJ Goirle. Lees meer over het symposium programma. [Lees het verslag van Margje van der Schuit]

Milo start met nieuwe ComOOK groep voor ouders van jonge kinderen

Meerdere malen per jaar start Milo met het ComOOK programma. Aanmelden kan nog voor het eerst komende programma, dat in oktober 2016 begint. Ouders van jonge kinderen die zich hebben aangemeld worden uitgenodigd voor een gezamenlijke startbijeenkomst met andere ComOOK-ouders.

In dit programma helpt Milo ouders om ondanks beperkingen toch mogelijkheden en kansen te zien en die te gebruiken voor het maken van contact met hun jonge kind. De kinderen kunnen variëren in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Er kan sprake zijn van problemen en beperkingen die veroorzaakt worden door ziekte, ongeval of stoornissen voor, tijdens of in de eerste paar maanden na de geboorte. Ouders ervaren problemen in de omgang met hun kind en zien signalen van ontwikkelingsachterstand of klachten. Deze kunnen het gevolg zijn van een  aandoening zoals  Cerebrale Parese of een aangeboren syndroom zoals Down, Rett, Angelman of Prader-Willie. De problemen kunnen ook voortkomen uit ziektes, zoals hersenvliesontsteking, hersentumoren, ernstige vorm van epilepsie of een ongeval die resulteert in traumatisch hersenletsel.

Ondersteuning in deze vroege fase is essentieel om het verloop van verdere en meer ernstige verstoring of vertraging zo gunstig mogelijk te beïnvloeden. Lees meer over het programma en de wijze van aanmelden.

Enablin+: Pilot training Integratie Zorg & Onderwijs voor EMB

Enablin+ is een internationaal samenwerkingsproject tussen 8 partners uit verschillende Europese landen. Het project is gestart op 1 januari 2014 en loopt tot en met 31 december 2016. In deze periode willen de partners een interdisciplinair nascholingsprogramma ontwikkelen, waarbij zowel ouders als professionals worden betrokken, om zo inclusie te bevorderen en de kwaliteit van leven van kinderen en jongeren met EMB te verbeteren.

In 2017 starten zij de opleiding “Integratie van Zorg & Onderwijs” voor kinderen en jongeren met EMB. Op 4 en 11 oktober 2016 wordt in Wijhe een tweedaagse pilot georganiseerd. Na het volgen van deze pilot kom je in aanmerking om trainer van de opleiding te worden die in 2017 start.

Lees meer

 


[1] AAC  staat voor ‘Augmentative and Alternative Communication’, de engelstalige aanduiding voor ‘Ondersteunde Communicatie (OC), zie Van Balkom & Welle Donker-Gimbrere (1994, 2004).

Gerelateerde Berichten