Kennis over ondersteunde communicatie ophalen en accreditatiepunten vergaren

Onder leiding van dagvoorzitter en keynotespeaker Professor Hans van Balkom verdiepten professionals hun kennis over manieren waarop ze de interactie kunnen verbeteren met cliënten met een verstandelijke beperking.

De studiedag ‘Communiceren met mensen met een verstandelijke beperking’ van Medilex vond plaats op woensdag 11 december in Zeist. Voor verschillende beroepsgroepen was accreditatie aangevraagd, met name voor Arts Verstandelijk Gehandicapten, Huisartsen, Ergotherapeuten, Jeugdzorgwerkers, Logopedisten, Orthopedagogen en psychologen, Vaktherapeuten, Verpleegkundigen en Verpleegkundig specialisten.

Hans van Balkom is bijzonder hoogleraar 'Ondersteunde Communicatie voor mensen met meervoudige beperkingen' aan de Radboud Universiteit Nijmegen, oprichter van Stichting Milo en OC-consulent bij Koninklijke Kentalis. Tijdens de opening van de studiedag gaf hij de deelnemers o.a. mee dat taalontwikkeling ontstaat door de wereld om je heen en ...

“Zonder aandacht geen goede waarneming”

In zijn lezing besprak Hans van Balkom de relatie tussen het brein en de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden.

Hij vertelde hoe communicatie werkt in de hersenen van mensen met een verstandelijke beperking.

En hij legde uit hoe je aan de hand van het Communicatie Competentie Profiel de kansen voor communicatie in beeld kan brengen.

In verdiepingssessies werd ingezoomd op specifieke onderwerpen.

Zoals de sessie van Janneke Altenburg en Wilma Scheres, auteurs van het boek ‘Beter communiceren met mensen met een licht verstandelijke beperking’.

Mede aan de hand van een vragenlijst kregen deelnemers aan deze sessie inzicht in de rol van intuïtie, instinct en intellect bij het afstemmen van je communicatie op de ander.

Deelnemers aan de sessie van Danielle Golsteijn en Hanneke van Bakel  verdiepten zich in hulpmiddelen voor ondersteunde communicatie.

Mede aan de hand van de video ‘The Evolution of AAC’ kregen de deelnemers inzicht in het aanbod aan hulpmiddelen en hoe je deze in kan zetten.

Deelnemers van de workshop
Hulpmiddelen voor ondersteunde communicatie:

"Deze video is heel herkenbaar en gaan we gebruiken om OC onder de aandacht te brengen binnen onze insteling."

 

Gerelateerde Berichten

Communiceren op eigen wijze

Praten is niet vanzelfsprekend voor iedereen, maar iedereen heeft iets te zeggen, zoals Anne. Net voor haar tweede verjaardag kreeg ze de diagnose Rett syndroom. Dankzij ondersteunde communicatie neemt haar autonomie langzaam maar zeker toe.Lees meer

Lees meer