Klinkers voor KLIN©

Hans van Balkom heeft op 15 april 2016 tijdens het Siméacongres in Lunteren een masterclass gegeven over KLIN© (Kinderen Leren Initiatieven nemen in Communicatie).

Eén van de klinkers in het pad dat Hans van Balkom heeft afgelegd om dit behandelprogramma te ontwikkelen, was een bezoek aan de Bridge School in  Hillsborough, nabij San Francisco. Met steun van onder meer veel vrienden uit de popmuziek heeft Neil Young in 1987 deze school opgericht voor zijn zoon met Cerebrale Parese en andere kinderen met communicatief meervoudige beperkingen. Van Balkom schreef er over in zijn tweede blog, met de titel “KLIN©ers voor de aanleg van een kind-eigen ontwikkel-pad”.

 

KLIN© is een vroeg- en voorschools educatief programma voor kinderen van 3 tot 12 jaar die moeite hebben met praten en communiceren door zeer ernstige en vaak meervoudige beperkingen.  In het KLIN© programma is de behandeling en ondersteuning van het kind, de ouders en het netwerk van het kind gericht op de toeleiding naar een passende vorm van onderwijs. In dit evidence-based behandelprogramma van Stichting Milo staat communicatieve competentie centraal bij de stimulering en ondersteuning van ontwikkelen en leren. Lees meer over het KLIN© programma.

In zijn masterclass besteedde Hans van Balkom - geassisteerd door Hanneke van Bakel, Behandelaar KLIN© - speciale aandacht aan taalverwerving, geletterdheid en vertel- en verhaalvaardigheid via Ondersteunde Communicatie (OC).

Als niet, nauwelijks of zeer moeilijk verstaanbaar spreken samengaat met andere stoornissen, dan werpt dat ernstige belemmeringen op binnen tal van ontwikkelgebieden. De masterclass biedt achtergrondinformatie en inzichten in de werkwijze, met praktijkvoorbeelden aan de hand van casuïstiek. Nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar technisch en begrijpend lezen bij leerlingen met verstandelijke en doof-verstandelijke beperkingen worden meegenomen. 

Gerelateerde Berichten