Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Ondersteunende communicatie en Brain-computer Interfaces in Nederland en België

Tijdens dit symposium op 12 maart 2016 besprak Hans van Balkom waarom taal die niet tot spraak komt altijd een uitweg vindt in communicatie.

Dit symposium vond plaats bij Roessingh, centrum voor revalidatie, in Enschede.  Mensen die door hersenletsel of een neurologische aandoening niet meer kunnen bewegen en niet meer kunnen praten, maken vaak gebruik van hulpmiddelen om te kunnen communiceren. Zulke hulpmiddelen zijn letterlijk van levensbelang. Ze zorgen er vaak voor dat iemand zelfstandig kan blijven, dat iemand zich kan mede delen, dat iemand zeggenschap heeft. Op het symposium worden de huidige stand van zaken en innovaties op het gebied van ondersteunde communicatie en Brain-Computer Interfaces (BCI’s) in Nederland en België belicht.

 

Hans van Balkom

Uitgangspunt voor Ondersteunde Communicatie (OC) is dat alle zintuigen en uitingsvormen elkaar functioneel kunnen vervangen. OC omvat tal van lowtech en hightech voorzieningen voor mensen die ernstige belemmeringen ondervinden in het waarnemen, verwerken, begrijpen en uiten van spraak, gebarentaal of schrift. Taal ontstaat in het brein en stuurt hoe dan ook op expressie. Hans van Balkom bespreekt welke rol ondersteunende communicatie technologie kan spelen in het versterken daarvan, als de spieren niet meer willen.

Project Regie in design

Het symposium is onderdeel van het project  ‘Regie in design’ dat wordt geleid door Dr. Femke Nijboer van de Universiteit Leiden en gebeurt in samenwerking met o.a. de werkgroep locked-in syndroom, Dwarslaesie Organisatie Nederland, Vereniging Spierziekten Nederland, het Roessingh, Mens in de Maak.

Gegevens

Datum:
zaterdag 12 maart 2016
Site:
http://regieindesign.nl/

Organisator

Bridging the gap between ethics and neuroengineering
Telefoon:
071 527 34 65
E-mail:
f.nijboer@fsw.leidenuniv.nl
Site:
http://regieindesign.nl/

Locatie

Roessingh Centrum voor Revalidatie
Roessinghsbleekweg 33 Enschede + Google Maps
Telefoon:
053 487 58 75
Site:
http://www.roessingh.nl/