Hans van Balkom en Gerna Scholte zijn door de NVLF geïnterviewd in het kader van de Europese Dag van de Logopedie. Hans van Balkom bekleedt de bijzondere leerstoel Ondersteunde Communicatie bij meervoudige handicaps aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2010 heeft hij Stichting Milo opgericht. Gerna Scholte is OC-behandelaar bij Stichting Milo en logopedist en taal-spraakpatholoog bij Response-Able.
In Nederland hebben naar schatting meer dan een half miljoen mensen een Ondersteunde Communicatie (OC) voorziening nodig in de vorm van gebaren, symboolkaarten, spraakcomputers en dergelijke. De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (De NVLF) wil op 6 maart 2018 laten zien wat de waarde van OC is voor mensen die niet of nauwelijks (verstaanbaar) kunnen spreken; door dit interview en door het uitgeven van een factsheet over OC.
Van Balkom en Scholte zijn beiden verheugd dat het thema van de Europese Dag van de Logopedie dit jaar ‘Ondersteunde Communicatie’ is. Van Balkom: ‘De logopedie is bij uitstek de discipline waar dit stimuleren van communicatie en taalontwikkeling bij hoort. Daar moet ze ook een leidende rol in kunnen spelen. We werken aan een nieuw handboek over OC met een mooie digitale leeromgeving. Zo kunnen de opleidingen het beter meenemen in hun curriculum.’ Scholte: ‘Ik hoop dat collega’s de vele mogelijkheden van OC zien en met open vizier naar de potentie van het kind blijven kijken. Accepteer geen ‘nee’ als antwoord en blijf verder kijken. Kinderen kunnen vaak verder groeien dan je denkt.’

Ondersteunde of ondersteunende communicatie?
“Vergelijk het met een muur:
een ondersteunde muur is van zichzelf zwak en moet ondersteund worden,
een ondersteunende muur heeft juist draagcapaciteit.
Onze cliënten communiceren wel,
maar zwak – het gaat dus om ondersteunde communicatie
met ondersteunende communicatiehulpmiddelen of -vormen.”
Lees hier het volledige interview met Hans van Balkom en Gerna Scholte