In de behandeltrajecten biedt Milo het sociaal netwerk gelegenheden om samen met de cliënt de nieuwe ‘taal’ te leren die communiceren (weer) beter mogelijk maakt.
Loes Luijten, behandelcoördinator KLIN©, legt uit waarom Milo dat doet.
Sociale netwerken zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, LinkedIn, Snapchat, Twitter en Instagram. Bijna iedereen is wel in meer of mindere mate actief in een sociaal netwerk. Soms bestaat de indruk dat je ze nodig hebt om erbij te horen. En eigenlijk is dat ook vooral wat het sociale netwerk doet: het zorgt ervoor dat je onderdeel bent van een groep. Dat geldt voor je netwerk op de sociale media en evengoed daarbuiten: het sociale netwerk ‘in real life’. Iedereen wil ergens bij horen, zich geaccepteerd en gehoord voelen en ervaren dat er anderen zijn die hun best voor je willen doen.

Iedereen wil ergens bij horen
Als je niet kunt spreken en je een andere taal hebt geleerd om jezelf te uiten, zie je dikwijls dat niet iedereen in je netwerk deze taal spreekt . Iemand is er daardoor wel bij, maar hoort er niet echt bij. Hij of zij kan niet meedoen met de gesprekken aan tafel en mist de grapjes die op een verjaardag gedeeld worden. Bij Milo willen we het netwerk meenemen in het leren van deze nieuwe taal zodat het hele netwerk dezelfde taal spreekt. Communiceren doe je namelijk niet alleen, daar zijn altijd twee partijen voor nodig. En als er in de communicatie iets misgaat, zijn daar dus altijd die twee partijen bij betrokken om het op te lossen of te verbeteren.
Het netwerk in kaart
Om in kaart te brengen welke partijen we in onze behandeltrajecten mee moeten nemen, gebruiken we sociale netwerkcirkels: welke personen staan het dichtst bij een cliënt en wie staan wat verder weg. Maar ook: wie zijn belangrijkste gesprekspartners, wie is het meest belangrijk in de dagelijkse omgang en wie is het best in staat om anderen bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren of hierin te begeleiden?
Deelnemen in het kernteam
In een traject is er regelmatig overleg in een kernteam. Dit is een overleg met alle, voor de cliënt belangrijke, communicatiepartners. Naast de ouders en professionals van een betrokken kinderdagcentrum, school of logeerhuis sluiten hier met regelmaat ook opa en oma, de oppas, een PGB-begeleider of een oom of tante aan. Hierdoor worden niet alleen de opinies van professionals meegenomen, maar wordt ook gekeken op welke manier anderen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de communicatie met hun neefje/nichtje, kleinkind, vriend/vriendin of collega. Om hen mee te nemen in het waarom en hoe van de andere taal worden ook trainingen voor het sociaal netwerk georganiseerd.
Trainingen
Doorgaans worden per behandeltraject 2 á 3 trainingen gegeven aan betrokkenen uit het netwerk. Het communicatiesysteem, de vorm van ondersteunde communicatie (OC) die ingezet wordt bij de cliënt, kan uitvoerig worden besproken en toegelicht. Andere onderwerpen die aan de orde kunnen komen, zijn een gebarentraining rondom belangrijke begrippen voor de cliënt of een instructie over interactief voorlezen.
Ook wordt samen met het netwerk bekeken hoe het gebruik van OC in de praktijk vorm krijgt, zoals de activiteiten die kunnen worden gedaan met de cliënt. Samen met het netwerk bekijken we hoe de diverse personen uit het netwerk hierin een rol hebben of kunnen krijgen. Om inzicht te krijgen in de communicatieve signalen van de cliënt, maken we samen met het netwerk een signaleringsplan zodat iedereen de signalen van een cliënt niet alleen goed kan ‘lezen’, maar hier ook adequater op kan reageren.
Laat het netwerk groeien
Soms is het sociale netwerk van iemand nog maar heel beperkt. We kijken dan samen of we het netwerk stapsgewijs wat kunnen vergroten én we denken mee over het overdragen van de te leren taal aan de (nieuwe) communicatiepartners.
Gerelateerde Berichten
De rol van het sociale netwerk in de behandeltrajecten van Milo
Als je niet kunt spreken en daarom een andere ‘taal’ hebt geleerd, ervaar je vaak dat niet iedereen in het netwerk deze ‘taal’ spreekt waardoor de communicatie niet (goed) van de grond komt. Lees meer