Inspirerend EMB congres 2016

Op 24 maart 2016 stond Stichting Milo met een stand op het EMB congres in Zwolle. Milo medewerkers delen hun impressie van druk bezocht congres.

Op dit congres werd kennis gedeeld en ontmoetten ouders en professionals uit de zorg en speciaal onderwijs elkaar. Onze regionale case coördinatoren Daniëlle Golsteijn, Erik Tavenier en Madelon Toussaint hebben niet alleen veel nieuwe contacten gelegd. Zij hebben ook  kennis genomen van het grote aanbod aan informatie waarvan hun impressie wordt gedeeld in dit artikel.

Gert-Jan de Haas

De hersenen van iemand met EMB zijn voor 95% hetzelfde als die van elk mens” zei Gert-Jan de Haas, neuropsycholoog en musicus in zijn lezing over Neuro-analytisch Redeneren (NAR), (z)emb, muziek en de hersenen. De Haas vertelde met eenvoudige woorden, plaatjes en filmpjes over de werking van het brein.

 

Hulpmiddelen

Een aantal hulpmiddelen is ons tijdens het congres opgevallen. Deze zijn terug te vinden op de volgende websites.

www.voorlezen-plus.nl

Dit is een speciale manier van interactief voorlezen (multi-sensory story telling) waarbij naast een verhaaltekst gebruik gemaakt wordt van voorwerpen die je kunt zien, voelen, horen, proeven of ruiken. Deze boeken/ verhalen worden ‘op maat’ gemaakt met en door het sociale netwerk van de cliënt. Bij Milo maken we ook veel gebruik van interactief voorlezen, we leggen daarbij de nadruk op het uitlokken van taal. We gebruiken daarvoor ‘gewone’ prentenboeken of de prentenboeken van Milo en Lana. Daarnaast maken we ook verhalen ‘op maat’ na een startactiviteit van een anker.

www.acticomm.nl

Acticomm is een specialistisch computersysteem met touchscreen en is ontwikkeld door iemand die binnen een zorgorganisatie voor EMB cliënten werkzaam was. Het is een hulpmiddel voor veel activiteiten zoals communiceren, luisteren, kijken, bewegen, activeren en spelen. Het apparaat is ingebouwd in/aan een verrijdbare ombouw waardoor het zowel bij een rolstoel, ligstand of dergelijke kan worden toegepast. Het lijkt vooral geschikt voor gebruik door meerdere cliënten in KDC’s of binnen zorgorganisaties. Mogelijk is het inzetbaar als hulpmiddel om verschillende dingen te onderzoeken of uit te proberen zoals spelletjes, liedjes en communicatiemiddelen denk hierbij aan  picto’s en dergelijke.

www.Stoeli.nl

Een houten schommelstoel speciaal geschikt voor overbeweeglijke kinderen, mensen met gedragsproblemen en dementerenden.

www.vita-motion.nl

Passief bewegen met behulp van robottechnologie. Een bewegend bed, platform voor de eigen rolstoel of een paard om op te zitten in combinatie met filmpjes die passen bij de bewegingen die het apparaat maakt zoals paardrijden, motorrijden, dansen. Passief bewegen is voor sommigen één van de weinige manieren waarop bewegen nog mogelijk is. Dit kan toegankelijk worden voor veel cliënten als instellingen dit aanschaffen.

TIP: Het EMB congres gemist? Hou de website van het EMG platform in de gaten, de presentaties van deze dag komen online op deze website.